Medicina Traditionala Chineza in lupta cu bolile grave de ficat
In amintirea Dnei. Dr. Mary Poenaru (Lichiardopol)
Publicat la 30.01.2012

Vom prezenta in articolul de fata cateva exemple de tratament Medicina Traditionala Chineza (TCM) folosite frecvent in ultimele ani in cazurile de hepatite acute (inclusiv hepatita B si C), cronice, ciroza si alte afectiuni grave ale ficatului. Desi articolul vi se va pare arid, comparativ cu cele cu care v-am obisnuit prezentam respectivele protocoale de tratament si explicatii insotitoare pentru a exemplifica modul in care TCM poate fi folosit cu succes in cazurile in care prognosticul medicinii alopate este foarte pesimist. Este timpul sa intelegem ca putem folosi tratamentele TCM mai ales in aceste cazuri calificate drept "grave" in paralel cu tratamentul alopat si ca exista sanse mari de vindecarea folosind beneficiile ambelor tipuri de medicina.

Deoarece TCM nu are in mod traditional parametri obiectivi de diagnosticare prin teste de laborator, utilizarea testarilor proprii medicinii occidentale/ alopate sunt deja o practica obisnuita a medicinei chineze moderne (medicina chineza si medicina occidentala) din ultimele doua decenii pentru a evalua modalitatile optime de utilizare a remediilor pe baza de plante.

Bazat pe experientele clinice din practica multor medici TCM, urmatorii indicatori ai functiei hepatice pot fi efectiv imbunatatiti prin tratamente cu plante chinezesti si formule pe baza de plante.

1. Transaminazele - nivelul ALT si AST

AST - Aminotransferaza aspartat sau transaminaza aspartat se mai numeste transaminaza glutamica oxaloacetica. Despre ea se discuta impreuna cu o alta transaminaza - ALT caci impreuna evalueaza functia celulelor hepatice.

Ce sunt transaminazele, la ce folosesc ?

Prin masurarea transaminzelor se masoara afectarea ficatului. In mod normal aceste enzimele se gasesc in celulele ficatului dar cand acestea sunt distruse enzimele ajung in sange. Cele mai folosite enzime sunt TGO (AST) si TGP (ALT). TGO inseamna transaminaza glutamica oxaloacetica sau aminotransferaza aspartat (AST) iar TGP inseamna transaminaza glutamica piruvica sau aminotransferaza alanina (ALT).

Unde se gasesc transaminazele?

TGO se gaseste in mod normal in multe tesuturi inclusiv in ficat muschi, rinichi, inima, creier. Este eliberata in sange cand unul din organe este afectat deci nu este foarte specifica pentru afectarea ficatului TGP in schimb se gaseste in majoritate in ficat. Se gaseste si in alte oragane dar in general valori mari ale TGP in sange inseamna o afectare hepatica. Este deci destul de specifica pentru afectarea ficatului.

Care sunt valorile normale ale transaminazelor?

TGO 5-40 unitati pe litru TGP 7-56 unitati pe litru.

Ce inseamna nivelul crescut al transaminazelor ?

Valorile crescute ale TGO si TGP nu insemana automat o afectare hepatica. Evaluarea trebuie facuta de un doctor in contextul tuturor analizelor si manifestarilor bolii. Nivelul transaminazelor nu este legat direct de prognosticul bolii. De exemplu in hepatita A, transaminazele pot fi foarte crescute, dar aceasta boala are de obicei o evolutie buna. Pacientii cu hepatita C au nivele moderat crescute ale transaminazelor dar boala duce deseori la hepatita cronica si la ciroza hepatica.

Ce boli ale ficatului duc la cresterea transaminazelor?

Cele mai mari cresteri ale transminazelor se gasesc in hepatita A sau B, supradoza de paracetamol, soc hipovolemic. In aceste cazuri ele pot fi crescute de 10 ori pana la mii de unitati pe litru. Cresterile moderate ale transaminzelor se intalnesc cel mai des. Sunt deseori descoperite intamoplator in cursul unor analize de rutina la persoane sanatoase. Cresterile sunr de 2 ori pana la cateva sute de unitati pe litru. Cea mai comuna cauza a acestor cresteri este depunerea de grasime in ficat care poate fi cauzata de alcool, diabet si obezitate. Hepatita cronica C este si ea o cauza de crestere moderata a transaminazelor. Medicamente care cresc transaminazele ?


Acid valproic
Aspirina
Diclofenac
Fenilbutazona
Fenitoin
Ibuprofen
Naproxen
Carbamazepina
Fenobarbital
Tetraciclina
Sulfonamidele
Izoniazida
Sulfametoxazol
Trimetoprim
Nitrofurantoin
Statinele
Niacin
Amiodarona
Hidralazina
Chinidina
Antidepresivele triciclice

Care sunt cauze mai putin comune de crestere a transaminazelor ?

Cauze mai putin comune de crestere a enzimelor hepatice sunt hepatita B , hemocromatoza , boala Wilson , deficitul de alfa-1-antitripsina , boala celiaca , boala Crohn , colita ulceroasa si hepatitra autoimuna.

Hepatita B se poate croniciza cu valori ridicate ale transaminazelor. Hemocromatoza este o boala mostenita genetic in care exista o absorbtie exagerata a fierului din alimentatie cu depozite de fier in ficat care duc la inflamarea acestuia Boala Wilson este o boala mostenita genetic in care exista o acumulare de cupru in diverse organe, inclusiv in ficat si creier, ducand la inflamare cronica a ficatului si tulburari psihiatrice si motorii.

Deficitul de alfa-1-antitripsina este o boala mostenita genetic care duce la emfizem pulmonar si boala hepatica. Hepatita autoimuna este provocata de anticorpi care ataca celulele ficatului. Boala celiaca reprezinta o alergie la gluten cu balonare, diaree, etc. Pot aparea nivele usor crescute ale transaminazelor Boala Crohn si colita ulceroasa (ulcerativa) sunt inflamatii cronice ale intestionelor. Rareori nivelul crescut al transaminazelor poate fi un semn de cancer al ficatului.

Alte consideratii privind valori crescute ale trasamniazelor

Gradul de elevatie a transaminazelor (enzime care accelereaza transferul unei grupari amino de la un acid aminat la un acid cetonic) sunt un indicator al gradului de severitate al inflamatiei ficatului. Odata ce inflamatia se reduce, progresia fibrozei hepatice poate fi stopata si chiar inversata. Astfel, tratamentul inflamatiei ficatului este un eficient tratament al fibrozei acestuia. Fibroza hepatica reprezinta acumularea in exces de tesut cicatricial (fibros) nefunctional la nivelul ficatului. Cu cat exista mai mult tesut fibros la nivelul ficatului, deci cu cat este mai avansat gradul de fibroza, functia hepatica este mai mult afectata. Astfel, gradul fibrozei ne da in fapt indicatii in ceea ce priveste functia ficatului.

In cazurile usoare de hepatita cronica persistenta, nivelul acestor doua enzime este de aproximativ 50% pana la 100% peste limitele normale (unitatile de masura difera de la un laborator la altul insa este de obicei un numar intre 0 si 50). Daca acestea sunt crescute de trei ori sau mai mare decat limitele normale, inflamatia este considerata moderata sau severa.

In cazurile de hepatita acuta sau hepatita cronica activa, ALT si AST poate ajunge pana la de 20 la 30 de ori fata de limitele normale. La aceste niveluri, in inflamatia ficatului sunt implicate reactii imunitare foarte active, constatate in hepatita autoimuna si hepatita indusa de medicamente. Deoarece sistemul imunitar joaca astfel un rol major in cadrul procesului inflamator, tratamentul nu trebuie sa se concentreze numai pe protejarea ficatului, ci sa si regleze respectivele reactii ale sistemului imunitar.

Uneori, valorile enzimelor hepatice nu sunt intotdeauna in concordanta cu severitatea inflamatiei hepatice. In faza de ciroza, atunci cand o biopsie indica prezenta tesutului necrozat (gradul de inflamatie III la IV), enzimele ar putea fi in limitele normale sau este doar usor crescuta. Acest fenomen este cauzat de scaderea dramatica a numarului total al celulelor hepatice. Chiar daca foarte inflamate, ele nu sunt producatoare de enzime suficiente pentru a indica activitatea inflamatorie.

Tratamente anti-inflamare a ficatului pe baza de plante poate preveni degenerarea celulelor hepatice, necroza si aduce ALT si AST nivel de pana la limitele normale. Plante folosite pentru normalizarea transaminazelor

Urmatoarele plante sunt de obicei folosite in TCM pentru a controla inflamatia ficatului si a proteja celulele hepatice: Wu Wei Zi (Schizandrae Fructus), Gan Cao (Glycyrrhiza uralensis), Fei Ji Shui (Silybum marianum), Ku Shen (Sophorae Radix), Chui Pen Cao (sedimente sarmentosi herba), Chai Hu (Bupleuri Radix). Efectele protectoare hepatice ale acestor plante au fost testate de modele de animale si de punct de vedere clinic in China. Medicina moderna chineza foloseste mai puternic si stabil izolate compusi activi ingredient cum ar fi Schisandrin, Glicirizina, Silimarina, acid oleanolic, Oxymatrine, si Saikosaponin A si D.

In cazul in care inflamatia ficatului este destul de activa, cu ALT si AST de trei ori mai mare decat limitele normale, sunt folosite plante care regleaza functionarea sistemului imunitar pentru a suprima reactii auto-imune.

2. Albumina serica

Ficatul este singurul loc de sintetizare / producere a albuminei (cca 14 g/zi). Albumina reprezinta cel mai important component proteic din plasma, lichid cefalo-rahidian si urina. Atunci cand functiile ficatului sunt compromise si ficatul este afectat nivelul de albumina scade. Astfel, nivelul albuminei testat in laborator poate fi, de asemenea, utilizat ca un indicator de predictie in prognosticul pacientilor cu ciroza hepatica. Cu toate acestea, un nivel scazut de albumina in sine nu este un indicator specific pentru boli hepatice cronice. (Valori normale 3,4 - 5.6 g/dl)

Printre alte cauze ce pot genera scaderea albuminei putem cita: aportul nutritional inadecvat absorbtia slaba in sistemul de digestie, supra-cataliza albuminei cauzate de infectii, febra, cancer, pierderi anormale prin diaree cronica si disfunctii renale. In ciroza, cresterea de g-globulina pot suprima, de asemenea, sinteza de albumina. De aceea, este important sa se analizeze concomitent si alte valori testate in laborator pentru a avea imaginea completa a conditie pacientului spre a alege corect remedii pe baza de plante.

Tratamentul pe baza de plante este indreptata in doua directii: suplimentarea a continutului de albumina serica prin aport din exterior si imbunatatirea sintezei hepatice de albumina.

Supliment direct de albumina se poate face cu remedii TCM obtinute din surse animale, cum ar fi, Ze El Che (placenta uscata) LiYu (Cyprinus carpio - crap), Jiang Bai Pot (Bcauveria bassiana), Gui Ban (coaja de ahinemys reevesii), E Jiao (gelatina obtinuta din Equus asinus).

Pentru a imbunatati sinteza albuminei se folosesc: Dong Cuon Xia Cao (Cordyceps sinensis), Dang Gui (Angelicae Radix), Dang Shen (Codonopsis Pilosulae Radix), Huang Qi (Astragali Radix), Ling Zhi CaO (Ganoderma japonicum), Gou qi zi (Lycium barbarum), Nu Zhen Zi (Ligustrum lucidum Ait), Di Haung (Rehmanniae Radix), Dan Shen (Salviae Miltiorrhziae Radix), Ji Teng Xue (Mucunae Caulis), San Leng (Sparganii Rhizoma), E Zhu (Zedoariae Rhizoma), Xian Mao (Curculiginis Rhizoma), si Ba Ji Tian (Morindae officinalis radix).

Pentru cazurile cu ciroza compensata fara ascita, in afara de tratamentele TCM pentru ciroza, tratamentul de suplimentare a albuminei cu plantele mentionate mai sus trebuie sa fie folosite cu grija. i de mai sus trebuie sa fie folosite cu grija.

Pentru cazurile de ciorza necompensata suplimentarea directa de albumina este recomandata. In acelasi timp, plante diuretice trebuie utilizate deasemena. . Plante medicinale utilizate in mod obisnuit sunt Ze El Che, Guong Di Lung, Dang Gui, Huang Qi, si Dan Shen, si formule cum ar fi San Wu Ling si Wu Ying Pi.

3. Factorii de coagulare a sangelui

Bolile de ficat sunt cauze frecvente a disfunctiei coagularii sangelui. Factorii de coagulare a sangelui sunt substante care intervin in procesul de coagulare a sangelui (formarea unui tromb). Ficatul produce sase factori de coagulare a sangelui: I (fibrinogen), II (protrombinei), IV, V, VI, si VII. Ori de cate ori exista o scadere in oricare dintre ele, timpul de protrombina (PT) va deveni anormal prelungit. Prin urmare, PT poate fi utilizata ca o indicatie a functiei de sinteza hepatica sau a disfunctiei acestuia. In boli acute ale celulelor hepatice, daca PT sunt prelungite, aceasta indica de obicei, severe necroze ale celulelor hepatice si un prognostic pesimist. In bolile hepatice cronice, daca PT este prelungita la mai mult de cinci secunde si nu exista nici un raspuns la injectarea vitaminei K, acest lucru sugereaza, de obicei, afectarea extensiva a functiilor hepatice extensiva si prognosticul pe termen lung este de obicei slab. In aproximativ 60% de cazuri de deces cauzate de bolile hepatice alcoolice, PT a fost prelungita la mai mult de patru secunde.

Cand evaluam din punct de vedere clinic un pacient cu valori ridicate ale Pt este important sa se stie daca pacientul are sangerare activa. Daca exista sange in scaun, se utilizeaza remedii din plante precum capsule de Yunan Bai Yao, Xian El Cao (Herba agremoniae), si Qian Cao (Rubiae radix). Daca exista scaun negru si varsaturi cu sange, ar trebui sa fie utilizate Bai Ji (Bletillae Rhizoma) si San Qi (Panax Notoginseng).

Cand se trateaza tulburaraile legate de valori crescute ale Pt tratamentul nu este doar axat pe prevenirea si oprirea hemoragiei localizate. Teoria TCM spatele acestui lucru este sa se completeze deficienta Qi (de energie ) a ficatului. Pentru inflamatie hepatica severa, cum ar fi hepatita acuta, teoria TCM este de a trata "caldura nocive si virala care epuizeaza energia qi", cu formule pe baza de plante puternice, cum ar fi o Niu Gong Huang Wan ,Wu Wei Xiao Du Yin si Zi Dan Xue. Din punct de vedere al simptomelor, oprirea sangerarii este obiectivul principal.

Sangerarea grava este cea mai frecventa cauza de deces la pacientii cu ciroza hepatica avansata. In cazurile de ciroza compensata stabile, chiar si cantitati mici de toxine, cum ar fi alcool sau alte tulburari (inclusiv stresul emotional) pot declansa sangerarea. Astfel, pacientii trebuie sa acorde o atentie la toate aspectele legate de dieta si de management al stresului.

4. Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)

. Celulele hepatice sintetizeaa GGT. Sub stimularea inflamatiei, retentiei de bila, sau cancer, sinteza de GGT din celulele hepatice va creste. Din punct de vedere clinic, semnificatia sa este similara cu cea a transaminazelor, dar chiar intr-un mod si mai sensibil.

Cresterea GGT poate fi observata la aproximativ 90% din pacienti cu afectiuni hepatice cronice sau ale vezicii biliare. Este evident mai ales in retentiile de bila si la pacientii cu cancer. In stadiile timpurii de hepatita acuta, hepatita cronica usoara, si ciroza inactiva, GGT nu este de obicei crescute. In etapa de varf a hepatitei acute, pre-ciroza hepatita cronica, ficat gras leziuni renale, pancreatita, diabet si leziuni musculare inimii, GGT poate creste pana la de doua ori peste limitele normale.

In conditiile enuntate in cele ce urmeaza, GGT se poate ridica de la doua pana la patru ori peste limitele normale: hepatita cronica moderata pana la severa, ciroza activa, hepatita alcoolica si ficat gras pancreatita acuta, staza acuta de sange in ficat cancer localizat leziuni hepatice, infarct miocardic acut , drenarea incompleta a canalelor biliare.

In retentia de bila in ficat ciroza biliara, si cancer la ficat GGT se poate.ar putea ridica de la cinci pana la de zece ori sau mai mult decat limitele normale

Desi GGT este sensibil, acesta nu este la fel de specific ca ALP. Astfel, testarea GGT impreuna cu ALP ofera o evaluare mai completa. Cand GGT este crescut si ALP este normal, aceasta poate fi in legaturea cu toxinele ingerate. Toxinele includ alcoolul si o serie de medicamente, inclusiv Coumadin. Daca ambele GGT si ALP sunt crescute cauza de baza poate fi stenoza de duct biliar.

Cresterea GGT trebuie sa fie, de asemenea, evaluate impreuna cu ALT. Daca exista crestere usoara atunci leziunile hepatice pot fi mai mici. Oricum gradul de severitatea a cresterii GGT este direct corelata cu gradul de afectare a ficatului.

Cand GGT este crescut in cazuri de hepatita acuta sau tulburari hepatice moderate, tratamentele TCM au in vedere "compensarea caldurii si dizolvarea toxinelor si "de compensare caldura si eliminarea umezelii", "invigorarea sangelui si eliminarea stagnarii sangelui".

In cazul 3 se administreaza Dan Shen (Salviae Miltiorrhziae Radix), Qing Pi (citri Immaturi Pericarpium), Chen Pi (citri Pericarpium), Ze Lan (Lycopi herba), si Yin Xin Ye (Ginkgo biloba herba). Daca exista stenoza ductului biliar trebui utilizate: San Leng (Sparganii Rhizoma ), E Zhu (Zedoariae Rhizoma), Bie Jia (Amydae Flos), Da Huang (Rhizoma Rhei), Dan Shen (Salviae Miltiorrhziae Radix), Ji Teng Xue (Mucunae Caulis), si Shui Zhi (Hirudo Nipponica, Leech).

Multa sanatate!

Dan Micu, D.Acu
416-805-4997


Comentarii

Scris de iorgu corina (15.09.2016)

D-le Micu , as dori sa iau legatura telefonic cu dvs, in legatura cu boala lyme pe care am contactat-o anul acesta 2016 (nu am luat antibiotice)
Astept un semn de la dvs

Cu consideratie Iorgu Corina

Adauga comentariu:

Nume :

E-mail :

Comentariu : (max 400 caractere)

Cod validare :


Copyright © 2004-2011 Soothe™ / Calitas. All rights reserved.
Engineered by Caesar Enterprises